Tekstlingvistik og Q/R tags – sprogpuslespil

QRtekstpuslespilHvordan kan man arbejde med sproglig bevidsthed i kombination med de studerendes egen, personlige teknologi? Jeg har forsøgt at inkooperere Q/R tags i arbejdet med tekstlingvistik i engelskfaget på Læreruddannelsen. Tekstlingvistik er jo den disciplin, hvor vi identificerer alle de ‘bindere’, der knytter sætninger og tekstafsnit sammen. Kohæsion er betegnelsen for de elementer, der i den ene sætning definerer, hvilke elementer vi, meningsfyldt, kan anvende i de følgende sætning (eks. at man verbet forbliver i samme tid i løbet af teksten og at der er meningsfyldt sammenhæng mellem substantiv og følgende pronomin). Kohærens beskriver om sætningselementernes sammensætning giver mening (eks. ‘Jeg kører i bil’ der er kohærens i denne sætning fordi verbet ‘at køre’ meningsfyldt referer til substantivet ‘en bil’).

Øvelsen går ud på, at hver gruppe skriver en lille historie i 4×160 tegn. Hvert afsnit laves om til et Q/R tag. Alle Q/R tags hænges på på en opslagstavle. Når alle grupper har hængt deres Q/R tags op, skal grupperne scanne de andres grupper Q/R tags med deres telefon/tablet. Deres opgave er herefter at sammensætte de andres gruppes historier. Altså at finde 4 afsnit, som de mener hænger sammen. Herefter skal grupperne forklare, hvorfor de har valgt at sætte de scannede tekstafsnit sammen, som de har.

Måske får de samlet historierne ‘rigtigt’, eller måske får de lavet nye meningsgivende tekstsammenhænge, hvilket måske er endnu sjovere. Hvorom alting er får de lærende tænkt over sproglige fænomener og skærpet deres sproglige bevidsthed.

Q/R tekstpuslespil

Det er sjovt at se telefoner og tablets blive brugt til at træne sproglig bevidsthed.

Hvis nogen af jer afprøver ovenstående, vil jeg gerne høre fra jer 🙂

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Digital didaktik, it i undervisningen, Q/R tags, Tekstlingvistik. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s